Translate this page

οι επισκέπτες στις ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ είναι...

your can search in this blog or in the web

"...Υπάρχουν τόσες σχολές, τόσες θεατρικές αλήθειες, όσοι και οι σκηνοθέτες. (...) Όπως συμβαίνει  σε κάθε δημιουργική δουλειά, ο κάθε σκηνοθέτης έχει τη μέθοδό του.  Ωστόσο, όταν αρχίσουν οι δοκιμές τότε  η δουλειά του αρχίζει.
Κι ο σκηνοθέτης από αυτή τη στιγμή πρέπει να μεταβληθεί σε δάσκαλο γραμματικής, για να υποχρεώσει τους ηθοποιούς να κάνουν σωστές φράσεις. Σε ψυχολόγο, για να φτάσει από συλλογισμό σε συλλογισμό σε μια λογική συγκρότηση των προσώπων του έργου. Σε δάσκαλο χορού, για να ρυθμίσει τις κινήσεις και την μιμική όπου χρειάζεται. σε λαρυγγολόγο, όταν καταλάβει πως ο ηθοποιός, έχοντας άσχημα τοποθετημένη τη φωνή του, κουράζεται υπερβολικά.
Τέλος, σε θηριοδαμαστή, όταν το θηριοτροφείο αποκοιμιέται. Ο σκηνοθέτης πρέπει να είναι σε θέση να δείχνει τον ρόλο.
 Όπως βλέπετε, αυτό απαιτεί ορισμένη πείρα. Θα πρέπει λοιπόν να εκπλαγούμε εάν μαθητές που μόλις τελείωσαν την δραματική σχολή, αφού δώσουν στον εαυτό τους τον τίτλο του σκηνοθέτη νιώθουν τρόμο και καταλήγουν να δίνουν μόνο ερασιτεχνικές παραστάσεις;

Ξέρω καλά πως, με όσα λέω, κινδυνεύω να θεωρηθώ πως επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα.
Έχω μάλιστα την εντύπωση πως είμαι "φωνή βοώντος εν τη ερήμω".
Έχω, όμως, την πεποίθηση πως σ'αυτόν τον παράλογο, ανόητο κόσμο που ζούμε, δεν παει χαμένο ποτέ κάτι που κρύβει μέσα του έναν κόκκο αλήθειας, πως και η πιο μικρή ενέργεια όταν δεν κρύβει ιδιοτέλεια, μπορεί να έχει βαθιά επίδραση, πως η παιδιάστικη φωνή της αγάπης και της τρυφερότητας αντηχεί με δύναμη που δεν υποψιαζόμαστε καν.."

 (Charles Dullin, ο ρόλος του σκηνοθέτη/απόσπασμα, περιοδικό ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ . χρόνος Γ' τευχ.15, 1964,σελ.11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορώ να αφήσω ένα σχόλιο;

Διατηρώ το δικαίωμα να δημοσιεύω και τα δικά μου σχόλια για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένας διάλογος και να αποφευχθεί μια στείρα αντιγραφή από άλλες πηγές. Θα ήταν ευχής έργο να αφήνετε και εσείς τα δικά σας σχόλια, όσο κι αν επικρίνετε (ίσως) τον εαυτό σας πως δεν έχει την ικανότητα. Φυσικό είναι να μιλούμε και να εκφραζόμαστε. Η σελίδα αυτή δεν είναι ένας μονόλογος. Θα είναι αποκαρδιωτικό κάτι τέτοιο. Αφήστε τις εντυπώσεις σας, τις εμπνεύσεις σας, τις σκέψεις σας χωρίς αναστολή. Δεν είμαστε συγγραφείς ή λογοτέχνες όλοι. Είμαστε οι άνθρωποι του Θεάτρου και αγαπάμε τον άνθρωπο. Μιλούμε μεταξύ μας. Και διαφωνούμε αν χρειαστεί , αλλα συζητούμε όταν έχουμε ισχυρές πεποιηθήσεις, προς όφελος της εποχής μας.

δημοφιλείς αναρτήσεις